Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/icopro/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1190
Miss Universe fiasco was te voorkomen

Wat de Miss Universe-show van webdesign kan leren

Weinig mensen zal zijn ontgaan wat er gebeurde aan het eind van de Miss Universe-verkiezing 2015. Het stond namelijk in alle kranten en op alle nieuwssites: de presentator Steve Harvey roept per ongeluk de verkeerde miss uit tot winnaar.

50% Fout bij organisatie

Steve is man genoeg om de volledige schuld op zich te nemen en vanzelfsprekend ligt de fout ook voor een groot deel bij hem. Echter naar mijn mening draagt ook de organisatie van deze missverkiezing enige verantwoordelijkheid. Zij hebben namelijk op twee manieren de fout in de hand gewerkt:

  • door een slecht ontworpen kaart met de winnaar
  • door een slordige lezer in te huren als presentator van de show

Slecht ontworpen kaart

Dit is de kaart waar Steve Harvey zijn informatie vandaan moest halen:

miss-universe-2015-elminination-card

Alleen al de naam van de kaart is verwarrend: ‘Miss Universe 2015 Elminination Card – Show Finals 3 to 1’. Daar word je niet veel wijzer van.

Er is echter meer. Het gebruik van de terminologie 2nd Runner Up en 1st Runner Up heeft naar mijn mening absoluut bijgedragen aan de foute lezing. Steve las 1stColombia. De twee belangrijke woorden die daar tussen staan, daar heeft hij simpelweg overheen gelezen.

Ik vermoed overigens wel dat hij de grote letters ‘MISS UNIVERSE 2015’ rechts op de kaart heeft gezien. Dat kan ook bijna niet anders, want die letters zijn enorm groot. Echter de cruciale informatie ‘Philippines’ staat daaronder weer in kleine letters. Een slordige lezer zal daar gemakkelijk overheen lezen.

Design voor je doelgroep

Ik hoor u al protesteren: “Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar Steve Harvey neemt ruim de tijd om de kaart te lezen. Er zitten immers maar liefst 13 seconden tussen zijn woorden ‘Miss Universe 2015 is …’ en ‘Colombia’.”

Daar stel ik tegenover dat Steve Harvey waarschijnlijk in 3 seconden de kaart heeft gescand en vervolgens 10 seconden in zijn neus heeft staan vreten om de spanning op te bouwen. Steve Harvey is nu eenmaal geen beroepslezer, maar een komiek met een buitengewoon slordig taalgebruik. Lees maar eens de tweet waarin hij nogmaals zijn excuses aanbiedt:

Tweet-Steve_Harvey-Miss_Universe_2015

Binnen 140 tekens weet hij zowel ‘Philippines’ als ‘Colombia’ verkeerd te spellen. Hij bedoelt het goed, maar toch gaat het keer op keer mis. De arme man!

Mijn punt is: de organisatie had kunnen voorzien dat Steve Harvey de kaart slecht zou lezen. De organisatie had daarom de kaart anders moeten ontwerpen zodat de fout niet had kunnen gebeuren.

Voorstel kaart Miss Universe 2016

Mijn voorstel is om voor volgend jaar een aparte kaart te maken voor de bekendmaking van de ‘2nd Runner Up’ en dan voor de bekendmaking van Miss Universe 2016 de presentator de volgende kaart in de handen te drukken:

miss-universe-2016-voorstel-kaart-Robin

In dit voorbeeld heb ik de winnaar willekeurig gekozen, maar u snapt het idee.

Design websites

Onderdeel van mijn werk als internetspecialist is om mee te helpen websites zo te ontwerpen, dat bezoekers op de gewenste knoppen klikken en de juiste velden invullen. Ook voor duizenden andere webdesigners en webredacteuren is dat een belangrijk onderdeel van hun werk.

Ik wist wel dat ons werk ook toepassingen kende buiten de internetwereld, maar ik had nooit gedacht dat ook de Miss Universe organisatie er baat bij zou kunnen hebben. Nu weet ik beter.

😉 

Zoekt u een deskundige internetspecialist met passie voor zijn vak? Ik ben beschikbaar.

Bekijk mijn CV

You may also like...