Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/icopro/public_html/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1190
Fietsroute van de maand: Piramide van Austerlitz

Fietsroute van de maand:
Piramide van Austerlitz

In deze rubriek behandel ik maandelijks een interessante fietsroute voor de cultuur minnende fietser.  Deze maand gaan wij naar de Pyramide van Austerlitz.

Om een piramide te zien, is het helemaal niet nodig om naar Egypte te vliegen, want er staat ook eentje midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is de Pyramide van Austerlitz.

Piramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz (foto Robin Kerkhof)

Aan het begin van de 19e eeuw heerste Napoleon Bonaparte over een groot deel van Europa. Ook Nederland behoorde tot zijn rijk. Een van zijn generaals heette Auguste de Marmont. In 1804 richtte Auguste de Marmont een legerkamp op centraal in de buurt van Utrecht. In enkele maanden wist hij verschillende bataljons samen te smeden tot een groot en goed getraind leger. Om te voorkomen dat de soldaten zich zouden gaan vervelen, en ter meerdere eer en glorie van de veroveringen van Napoleon Bonaparte, liet de generaal een monument bouwen geïnspireerd op de piramide van Gizeh. Dit werd de Pyramide van Austerlitz.

De generaal liet het monument bouwen van aarde en graszoden met op de top een hoge, houten obelisk. Door gebruik te maken van deze simpele en direct beschikbare materialen, slaagde het leger erin om de piramide binnen een maand af te ronden. De eenvoudige materialen had echter ook een keerzijde, want het geheel was niet bepaald erosiebestendig. Tweehonderd jaar later zag het monument er dan ook zeer vervallen uit, afgezien van de obelisk, want de houten exemplaar was in 1894 vervangen door eentje van baksteen.

Tussen 2001 en 2004 is de Pyramide van Austerlitz volledig gerestaureerd en hij ziet er weer fantastisch uit. Voor fietsers is ook de bosrijke omgeving zeer de moeite waard.

Fietsroute-Pyramide-van-Austerlitz

Fietsroute Pyramide van Austerlitz

 

You may also like...